Rudi Timmermans

Ik studeerde af als arbeids-en organisatiepsycholoog. Na mijn studies werkte ik bijna 20 jaar in het bedrijfsleven. Sedert 2007 ben ik werkzaam als coach en procesbegeleider. Daarnaast, als gastdocent op de Hoge School Odisee (opleiding voor maatschappelijk werk), deel ik mijn ervaring en kennis met jongeren, en train ik leidinggevenden in de zorg en onderwijs (Banaba orthopedagogisch Management)

Ik kijk met voldoening terug op de eerste helft van mijn professioneel leven/werk. Na mijn studies stortte ik me vol ambitie op mijn job bij Philips. Ik kijk terug op een periode waarin ik veel kansen heb gekregen, waarin ik veel mocht leren en waarin enkele van mijn kwaliteiten alle ruimte kregen.

En toch, begin 2007 (op 41-jarige leeftijd) viel ik "stil". Of beter gezegd : mijn lichaam verplichtte mijn "ego" om te capituleren. In die periode van "opgelegde rust" ging ik nadrukkelijker stil staan bij een aantal vragen die reeds langer sluimerden (maar tot dan toe door mezelf (ego) listig omzeild werden): Geloof ik nog in het werk dat ik doe ? Wat geeft me energie en wat vreet energie ? Wil ik dit leven en werk de volgende 20 jaar ook op dezelfde manier blijven doorzetten ? Wat "kost" me dit (= gezondheid, relatie, familie, vrienden, …) ? Hoever sta ik af van "mezelf" (mijn "ware" natuur) ? Wat geeft me "zin", betekenis ? Wat heb ik ten diepste te bieden? Welke "sprong" dringt zich op ?

Tijdens deze intense, pijnlijke, maar oh zo mooie periode ontdekte ik hoe belangrijk het is om tijd te nemen voor jezelf, om stil te staan bij wie je bent, wat je belangrijk vindt in je leven/werk, om dichter bij jezelf te komen. Dit proces leidde tot "mijn sprong".

In mijn huidige coachings/begeleidings werk geniet ik ervan om samen met de ander op tocht te gaan naar wat voor haar/hem betekenis geeft, wat de essentie raakt. Ik hou ervan als ik kan ondersteunen bij mensen die bereid zijn om hun "innerlijk kompas" scherper stellen, hun bewustzijn daardoor verruimen, om meer zichzelf in de wereld te zetten (ipv te leven/werken in functie van wat anderen verwachten). Ik werk vanuit het vertrouwen dat de antwoorden in ieder mens besloten liggen.

Dit ontdekkingsproces naar innerlijk leiderschap is voor mij de basis voor gezond en krachtig leven en werken. Ik geloof dat mensen in organisaties die dit proces willen/mogen/kunnen doormaken authentieke, krachtige en duurzame "partners" zullen zijn in de creatie en verwezenlijking van werk –en levensmissies.

Mijn dagelijks werk is een belangrijke inspiratiebron.

Ik vind tevens inspiratie in de wijsheden en levenskunst van zowel Westerse als Oosterse spiritualiteit/religie (Vroeg-Christendom (Woestijnvaders, Benedictus, Franciscus), Boeddhisme). Tegelijkertijd vind ik het boeiend om me te verdiepen in hedendaagse (wetenschappelijke) stromingen en te zien hoe deze –in een andere "taal"- tot vergelijkbare syntheses komen als die oude wijsheden (Appreciative Inquiry, Positieve Psychologie, Mindfulness, Sociaal Constructionisme, Dienend Leiderschap, Theorie U, Ken Wilber, ….).

Het liefst van al zou ik al mijn werk buiten in de natuur willen doen (kan natuurlijk niet, alhoewel …). De natuur nodigt uit tot rust, stilte, reflectie. De natuur is complex en toch ook eenvoudig. De natuur is niet te dwingen, ze neemt haar tijd en kent haar tijd (kijk maar naar de steeds terugkerende wisseling van de seizoenen). De natuur groeit, bloeit (lente, zomer), maar trekt zich ook terug, herbront, rust (herfst, winter).